Mukava, että piipahdit kyläilemään Villa Calaverassa! Tässä blogissa valokuvat ja tekstit ovat käsialaani ja rakkaudella tehtyjä, ethän kopioi niitä ilman lupaa. Tervetuloa raottamaan pääkalloverhoja, astu peremmälle!

sunnuntai 25. elokuuta 2013

Aulan remontti jatkuu - lattia

 
Bileet pidettiin ja aamu sarasti kovin krapulaisena. Se ei tietenkään tarkoita, että työltä säästyttiin, miehet saivat aloittaa lattian tekemisen!

Tämä on ollut varsin mielenkiintoinen projekti, sillä olen aikaisemmin aina tehnyt ensin paperille vastaavan laudoituksen ja sen jälkeen kiinnittänyt nukketalon lattiaan kiinni. Esimerkiksi kuistilta löytyy samalla tyylillä tehty.Tällä erää katsoin fiksuimmaksi tehdä lattia suoraan kiinni, lauta laudalta! Olin viikko sitten pätkinyt tarvittavat määrät biltema-tikkuja ja nyt sitä mukaa kun laitoin, sitä mukaa osaa tikuista hioin, osaa hieman veistin ja sitten sijoitin paikalleen. Ahtaisiin nurkkiin mitoitin ihan omat. Ärsyttävää, aikaa vievää puuhaa, mutta kun se on tehty, se on aina siinä ja ei odota enää!


Jännitti koko ajan, tuleeko nämä suoraan loppua kohden. Olin mittailevani, että tulisi, mutta sitä ei voi tietää.

 Tuli se suoraan, mutta olin laiska...


...koska biltema-tikut ei ole mitään maailman kivoimpia työstä. Asia jäi häiritsemään ja ajattelin, että tulen tuijottamaan tuota koko loppuelämäni. Sitten päädyin olemaan ahkera ja mitoitin kunnolla laudat, sillä ne tulee näkyvälle paikalle.


Totesin, että näissä hommissa ei luisteta sillä se kostautuu, kuten tässä alla portaiden kanssa.


Pahus!

Nyt vasta tajusin, että portaisiin käyttämäni materiaali oli liian pehmeää pahvia, se taipuu ja tuon raon täyttäminen jää haasteeksi.

Kuvista puheenollen, en aina muista vaihtaa kameran valotukseen liittyviä asetuksia askarrusten keskellä. Kuvat ovat siten vähän eri sävyisiä, tärkeämpää on se nukkekoti kuitenkin ja en aina tohkeissani muista kameraa muistaa muuten kuin kuvan nappaamisen kannalta :)

Maalaaminen


Kun lattia oli vihdoin paikallaan, hioin sitä kunnolla jotta liimat lähtisi ja vähän tasoitin. Tarkoituksena olikin tehdä epätasainen ja hieman epäsymmetrinen, wanha lattia. Ensin suoritin perusteellisen imuroinnin ja voin sanoa, että se talo on nyt siistimpi kuin omani ;) Sitten olikin maalauksen aika. Se jännitti!


Tein sopivan väristä maalilirua ja sillä kastelin lankku kerrallaan, jotta puu imisi kunnolla värikästä nestettä. Tässä kuvassa lattia on vielä märkä. Ja hei - näettekö hiiren kolon? Hioin sitä suuremmaksi tällä:


Tämä kapistus on äärettömän kätevä nukkekotirakennuksessa! Näitä myydään Clas Ohlsonilla, hinta oli muistaakseni 40-60€? Mukana tulee hyvin suppea vaihtopääpakkaus, joten ostin äitini kanssa aikoinaan lisäksi myös katavan vaihtopääsalkun, joka maksoi muistaakseni joku 20-30€. Siinä on mukana hiekkapaperipäitä, kaiverruspäitä, leikkuupäitä yms yms...! On aidosti todella hyvä vehje, suosittelen!


Nyt hiirenkolo näyttää nakerretulta enemmän. Tasasin myös hieman alimman rapun alla olevien lankkujen kulmia. Kätevä työkalu!


Lattian maalaus saatiin päätökseen. Toisen kerroksen vedin vähän tummemmalla sävyllä ja siinä oli hitusen verran enemmän pigmentiä (ei niin lirua siis) kuin aikaisemmassa. En ollut saanut hiottua ihan kaikkia liimoja pois lankkujen päältä, joten minua harmitti suuresti, että liiman alla oleva puu värjäytyi huonosti! Erityisesti se näkyi lankkujen välissä kun valkoisia päätyjä pilkisti siellä-täällä. Joten ratkaisin asian niin, että sivelin paksuhkosti tummempaa maalia rakoihin ja sormilla sitten levitin pitkin lankkuja, syiden suuntaan toki. Lopputulos oli parempi, kuin osasin odottaa ja olen todella tyytyväinen lattiaan. Hiirenkolo sai myös hieman lisää sävyä samalla :)

LoppusuoraPorraskomero menetti oven touhujen keskellä! Yhyy! Hankin kunnon saranat siihen ja kiinnitän sen kunnolla, kun on sen aika. Mutta, sain kun sainkin kohtuu hyvin portaikon vieressä olevan raon täytettyä... Tosin jos ihan lähelle menee katsomaan, näkee raon. Aion peittää sen huonekalulla, hyi mitä luistamista ;D Tässä siis on jo listat valmiina ja ikkunan pieluksetkin, sekä ovenkarmi. Niiden laittaminen on suorastaan inhottavaa, pers... perhosesta! Se ei ole ihan mutkaton juttu kun lattia on eläväinen! Mutta työn ja tuskan loputtua voin nauttia valmiista huoneesta (sisäkatto puuttuu, mutta siihen perehdyn joskus jos jaksan) ja alkaa kalustamaan sitä. 

Hiirenkoloon pitää laittaa jotain purua ja tehdä sinne pesä sekä ihan oma pikku asukki. Tai jopa pieni perhe?


 Herkuttelua valmiilla huoneella :)

4 kommenttia:

 1. Hienoa jälkeä...lattia on hyvä kun onkii epätasaine. Itsellänikin on miltei joka huoneessa....ei sentään ihan kaikissa :-D...

  VastaaPoista
 2. Tosi hienoa työtä! Sama olisi mullakin edessä syksyn aikana. Kiva saada vinkkejä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Parasta näiden juttujen jakamisessa onkin juuri se, että saa annettua vinkkejä ja inspiraatiota muille. Itsellekin tulee hyviä oivalluksia kun luen muiden blogeja :)

   Poista